Een protestantse Ceremonie

Een protestantse ceremonie, hoe gaat dat precies? Hier wat meer informatie over een protestantse ceremonie.

De kleding
De bruidegom draagt net zoals anders een pak of een smoking. De bruid draagt een maagdelijk witte bruidsjurk met een sluier en een boeket. De traditie is dat er ook bruidsmeisjes, bloemenmeisjes, bruidsjonkers aanwezig zijn. En natuurlijk iemand die de ringen brengt.

Het weggeven
Iets anders dat er bij hoort is het weggeven van de bruid. Meestal wordt dit gedaan door de vader van de bruid. Dit is echter iets dat bij andere bruiloften ook vaak wordt gedaan. Het kan zo zijn dat de vader van de bruid niet aanwezig kan zijn. Dan kan de bruid iemand anders vragen om haar weg te geven.

Kaarsenceremonie
Een kaarsenceremonie is een echte traditie bij de protestantse ceremonie. Een kaarsenceremonie symboliseert de verbinding tussen twee mensen. Het gaat als volgt: Een familielid van de bruid steekt een kaars aan en een ander familielid van de bruidegom steekt een andere kaars aan. Vlak voor dat het bruidspaar officieel getrouwd is pakken de bruid en de bruidegom de twee kaarsen en steken daar mee samen één kaars in het midden aan. Vervolgens worden de twee andere kaarsen uitgeblazen. Hiermee eindigt de ceremonie in de kerk.

Andere gebruiken
Er zijn nog een aantal andere gebruiken na de kerk. Deze gebruiken worden overigens door veel mensen uitgevoerd.
– Het bruidsboeket wordt naar achter gegooid door de bruid. Een groep met vrijgezelle dames staat klaar om het boeket op te vangen. Het is zo dat de vrouw die het boeket vangt de volgende is die trouwt.
– De bruid danst een openingsdans met haar man. Vervolgens danst de bruid met haar vader. De bruidegom danst dan met zijn moeder.
– Het eerste stukje van de bruidstaart wordt aangesneden door de bruid en bruidegom. Vervolgens voeren zij elkaar het eerste stukje.
– Als het bruidspaar vertrekt wordt er met rijst of bloemenblaadjes gegooid. De betekenis hier van is dat dit de vruchtbaarheid zou beïnvloeden.
– Soms wordt de kousenband van de bruid ook nog weggegooid. Alleen dan naar een groep met vrijgezelle mannen. Hier achter zit hetzelfde doel als met het bruidsboeket.