Bruidskinderen

Bruidskinderen geven extra sfeer en feestelijkheid op een bruiloft. Er bestaat geen minimum of maximum aantal bruidskinderen. Vraag de kinderen vooraf wel of ze het wel leuk vinden om bruidskind te zijn. De bruid kiest meestal neefjes, nichtjes, broertjes, zusjes of natuurlijk eigen kinderen als bruidskind. Vroegen dacht men overigens dat bruidsmeisjes, die gekleed waren in dezelfde stijl als de bruid, de bruid beschermden tegen kwade geesten.

Kleding & Accessoires bruidskinderen
Er zijn veel verschillende gespecialiseerde winkels voor kinderbruidskleding. De meeste bruidszaken hebben vaak ook kinderbruidskleding. Let bij het uitzoeken van de kleding wel op de kleur van de bruidsjurk. Je kunt een foto van de jurk maken of een stukje stof. Het is daarnaast leuk om de bruidskinderen mee te nemen bij het uitzoeken van de kleding. Als je wilt dat het kostuum van bruidegom vergelijkbaar is met de kleding van de bruidsjonkertjes kun je hier uiteraard rekening mee houden.

De kleding moet wel comfortabel en praktisch zitten en vergeet niet dat kinderen nog in de groei zitten. Het is daarom raadzaam om niet een half jaar van te voren de kleren te passen, maar bijvoorbeeld twee maanden voor de bruiloft. Zo voorkom je dat je later nieuwe kleren moet kopen omdat ze niet meer passen. De kleding van de bruidskinderen wordt overigens doorgaans betaald door het bruidspaar. Wees hier ook duidelijk in tegenover de ouders van de bruidskinderen. Door middel van leuke bruidsaccessoires kun je de kleertjes en het geheel nog specialer maken. Bijvoorbeeld een roosje in het haar, corsages of bretels voor de bruidsjonkertjes. Kinderen hebben vaak graag ook iets in de hand. Je kunt dan denken aan een mandje met bloemen.

Voorbereiding
Spreek met de bruidskinderen de taken door. Doe dit op een leuke manier en je kunt ook alvast bepaalde dingen oefenen, zodat ze weten wat ze moeten doen. Denk ook aan een plaats waar de jonge bruidskinderen een dutje kunnen doen. Je kunt ook wat speelgoed meenemen, want veel jonge kinderen kunnen zich snel vervelen. Na afloop kun je de bruidskinderen een leuke cadeautje geven.

Taken van bruidskinderen
De taken die de bruidskinderen hebben vaak zijn vrij eenvoudig. Het beste kun je het ook zo eenvoudig mogelijk houden omdat het al spannend genoeg is voor de meeste kinderen. Wanneer de kinderen ouder zijn kun je ze meer taken geven. Taken die zijn bijvoorbeeld het vasthouden van het bruidsboeket tijdens de ceremonie, aanbieden van de ringen, dragen van de sleep, het strooien van bloemen of het uitdelen van de huwelijksbedankjes.

Bruidsmeiden
In het verleden waren de bruidskinderen even oud als het bruidspaar. En waarom zou dat nu niet kunnen? In Amerika kiest de bruid soms wel zes van haar vriendinnen tot bruidsmeid. Een voordeel is dat je bruidsmeiden meer verantwoordelijkheden kunt geven dan bruidskindjes. De bruidsmeiden kunnen het vrijgezellenfeest organiseren of de bruid helpen bij de bruidsjurk. Eigenlijk zijn de taken vergelijkbaar met die van een ceremoniemeester.