Ceremoniemeester

Een ceremoniemeester is eigenlijk onmisbaar bij een bruiloft. Wat doet een ceremoniemeester? De ceremoniemeester zorgt er voor dat alles volgens het schema verloopt. Hij of zij helpt jullie met het organiseren van de bruiloft. Tijdens de bruiloft zelf moet de ceremoniemeester ook op de kleine details letten. De gehele bruiloft wordt normaal gesproken geleid door de ceremoniemeester, van registratie tot de trouwfeest.

Taken ceremoniemeesters
We hebben een omschrijving gemaakt van de taken van de ceremoniemeester. Je kan deze tips gebruiken wanneer je als ceremoniemeester gevraagd wordt door één van je vrienden of familie.

Vrijgezellenfeest
Een van de eerste taken is het organiseren van een vrijgezellenfeest. Het is handig als je een schema maakt van de activiteiten die je voor de vrijgezellenfeest hebt gepland. Een belangrijk punt is dat het vrijgezellenfeest een aantal weken voor de bruiloft gehouden wordt. Het is niet de bedoeling dat de bruid of de bruidegom een hebben heeft tijdens zijn trouwdag.

Cadeaus en informatie
De ceremoniemeester geeft alle informatie aan de gasten over de bruiloft. Hij of zij kan een brief maken met bijvoorbeeld welke cadeaus het bruidspaar wenst en dat de ceremoniemeester benaderd kan worden voor eventuele vragen. Alles kun je via de ceremoniemeester laten regelen en dat kun je ook in de brief kenbaar maken. Ook is het aan te raden dat de ceremoniemeester de bruidegom blijft herinneren aan de ringen en het bruidsboeket. Door de drukte kan de bruidegom dit wel eens vergeten.

Trouwdag
Op de trouwdag zullen de getuigen, de bruidsmeisjes en bruidsjongens goed geïnformeerd moeten worden over de taken die zij moeten doen zodat er geen misverstanden ontstaan. Wanneer het bruidspaar bij het gemeente- of stadshuis aankomt kan de ceremoniemeester de gasten aanwijzen waar ze kunnen zitten. Tijdens de receptie en het trouwfeest heeft de ceremoniemeester de leiding en hij/zij zorgt er voor dat alles volgens schema verloopt. Tijdens het diner zijn er meestal wel mensen die een speech willen houden. De feestleider maakt een schema van de volgorde van de mensen die een speech willen houden. Als afsluiter kan de ceremoniemeester speechen.

Leidraad
De ceremoniemeester moet natuurlijk goed naar de wensen van het bruidspaar luisteren. Zij hebben waarschijnlijk al een beeld van hoe hun trouwdag er uit moet komen te zien. Ze zullen ook een aantal dingen van jou als ceremoniemeester verwachten. Je kan de adviezen van het bruidspaar als leidraad gebruiken wanneer jij als ceremoniemeester uitgekozen bent.

Professionele ceremoniemeester
Sommige bruidsparen kiezen er voor om een professionele ceremoniemeester in te huren. De professionele ceremoniemeest heeft vanzelfsprekend meer ervaring en kan jullie daardoor beter begeleiden dan een vriend of een familielid. Veel paren vinden het echter leuker om de taak van ceremoniemeester aan een bekende te geven. De bekende persoon kent het bruidspaar en veel bruidsparen willen de trouwdag liever delen met een bekende.