Het bruiloftsdiner

Het bruiloftsdiner. Bij bijna alle bruiloften wordt er ook een diner gegeven voor de gasten. Dit kan zijn in de vorm van een buffet, een barbecue of iets anders. Het is enorm gezellig om samen met al je gasten na te kunnen praten over de dag en gezellig een hapje met hun te eten. Maar wat komt er nou precies allemaal bij kijken bij zo’n diner?

De gasten
Bij ieder bruidspaar verschilt het weer wie ze uitnodigen voor het diner. Misschien willen jullie het diner wel alleen met jullie familie en beste vrienden doen. Er zijn veel stellen die daar voor kiezen. Terwijl een ander juist alle gasten op het diner wilt hebben. Jullie kunnen zelf kiezen welke gasten jullie willen uitnodigen voor het diner. Houdt er wel rekening mee dat als er gasten niet op het diner uitgenodigd zijn maar wel op het feest dat je aparte uitnodigingen maakt. Voor bijvoorbeeld de daggasten en voor de avondgasten.

Hoe laat?
Hoe laat het diner plaats gaat vinden hangt van een aantal dingen af. Bijvoorbeeld of jullie nog een feest geven ’s avonds (of juist niet) en wat voor diner jullie willen houden. Als jullie van plan zijn het feest rond een uur of acht ’s avonds te houden dan is het verstandig om rond zes uur met het diner te beginnen. Ook kan het er vanaf hangen of jullie gewoon een drie gangen menu hebben of een buffet. Met een drie gangen menu is alles getimed en kun je ongeveer wel uitrekenen hoe laat je klaar bent met eten. Met een buffet is dit natuurlijk weer anders. Het is verstandig om ruim twee à twee en een half uur voor het feest te beginnen met het diner.

Tafelindeling
Als jullie een diner hebben krijg je te maken met de tafel indeling. Wie zit waar en wie zit samen met wie. Dit hangt natuurlijk ook af van de locatie die jullie gekozen hebben voor het diner en hoeveel mensen jullie hebben uitgenodigd. Hebben jullie niet veel mensen uitgenodigd en is het een knusse ruimte dan is het net zo leuk om met zijn alle aan één tafel te zitten. Een lange tafel waar jullie allemaal aan kunnen zitten is bijvoorbeeld een leuk idee. Zo zit je allemaal bij elkaar en maak je goed gebruik van de ruimte. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie een grotere locatie hebben en ook meer mensen hebben uitgenodigd. Dan zou het niet handig zijn om met zijn alle aan één tafel te zitten maar iedereen te verdelen. Verdeel tafeltjes over de ruimte en verdeel de mensen over de tafels. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde vrienden bij elkaar zetten, familie bij elkaar zetten, collega’s bij elkaar zetten en ga zo maar door.

Het menu
Hier draait het hele diner natuurlijk om. Wat gaan jullie eten en hoe? Een barbecue, een buffet of gewoon een drie gangen menu? Er zijn een aantal dingen waar jullie goed rekening mee moeten houden als het gaat om het diner. Als eerst, voor hoeveel mensen is het diner? Gaan jullie gebruik maken van catering of wordt het eten op de locatie verzorgd. Het is goed om van te voren goed duidelijk te hebben hoeveel mensen er nou precies komen. Ook is het erg belangrijk dat je rekening houdt met bepaalde mensen. Zo lust de één misschien wel of geen vis en is de ander vegetarisch. Zorg dat er altijd nog ander eten is voor deze gasten. Vegetarische recepten kan je steeds vinden op www.netchef.nl

Wie zit waar?
Het kan zo zijn dat jullie de traditionele tafelschikking aan willen houden. Deze ziet er zo uit: De bruidegom zit links van zijn bruid. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom, en daarnaast de moeder van de bruidegom. Van zelf sprekend zitten de vader en moeder van de bruid dus naast de bruidegom. Naast de ouders zitten de getuigen en eventuele bruidskinderen. Dit is natuurlijk helemaal aan jullie, je kunt zelf ook gewoon bepalen wie waar zit of de mensen zelf een plekje laten zoeken.