Verloving

Er wordt altijd veel gesproken over verloving en over trouwen. Maar wat is nou precies het verschil?

Verloving
Verloving is het wederzijds geven van een trouwbelofte. Een verloving is één en al informeel en er zijn dus geen officiële handelingen vereist. Ook wordt er vaak gesproken over een verlovingsperiode. Dit is de periode waarin een koppel toewerkt naar een huwelijk. In Nederland en België vindt in die periode de verplichte ondertrouw plaats.

Symboliek
Een verloving is bedoeld om aan de mensen te laten zien dat jullie van plan zijn om te gaan trouwen. Een trouwdatum hoeft nog niet bekend te zijn. Bij een verloving horen vaak verlovingsringen. Gewoonlijk wordt deze ring aan de ringvinger gedragen, traditioneel aan de rechterhand bij katholieken. Bij niet-katholieken gaat de ring aan de linkerhand. De verlovingsring kan ook als trouwring worden gedragen. Bij de katholieken gaat de ring van de rechter naar de linkerhand en bij niet-katholieken gaat de ring van de linker naar de rechterhand. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat er nog een trouwring wordt gekocht. Daarna kun je wel nog steeds de verlovingsring blijven dragen.

Verlovingsfeestje
Er werd wel eens gesproken over dat verlovingsfeestjes ouderwets zijn. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Verlovingsfeestjes zijn weer helemaal in! Veel stellen zijn zo enthousiast om het grote nieuws naar buiten te brengen dat ze dit doen in combinatie met een feestje. Dit feestje hoeft niet eens zo zeer groot te zijn. Gewoon een borrel met je vrienden en familie op de zaterdagavond bijvoorbeeld. Misschien willen jullie het juist wel groots aanpakken. Dat kan natuurlijk ook. Die voorkeur ligt helemaal bij jullie in de handen.

Wie nodig je uit?
Als jullie een verlovingsfeestje geven en bepaalde mensen gaan uitnodigen moet je rekening houden met de ongeschreven regel. De mensen die je op je verlovingsfeestje uitgenodigd is ook welkom op de bruiloft. Natuurlijk ligt ook deze keuze in jullie handen. Maar mensen die worden uitgenodigd voor een verlovingsfeestje gaan er al vaak van uit dat ze ook op de bruiloft zelf mogen komen. Weten jullie nog niet precies wie jullie op jullie bruiloft willen uitnodigen? Houdt het dan klein. Denk hierbij aan jullie familie en vrienden.