Trouwringen

Qua trouwringen en de presentatie daarvan op de bruiloft is veel keuze. Wij hebben in het kort de geschiedenis en betekenis van de trouwring op een rijtje gezet en beschrijven daarna een aantal tips.

Betekenis trouwring
Al eeuwenlang is het uitwisselen van trouwringen een onderdeel van de huwelijksvoltrekking. De eerste ringen in Egypte waren gevlochten ringen van papyrus, biezen en riet. Dan spreken we over bijna 5000 jaar geleden. Voor de Egyptenaren was een cirkel een teken van eeuwigheid, omdat een cirkel geen begin en geen einde heeft. De trouwring is sindsdien het symbool van verbintenis. Overigens waren de ringen die men in onder andere Egypte gebruikten al na een paar jaar versleten. Hierop werd besloten om duurzame materialen als bot of ivoor te gebruiken om de ringen langer te kunnen gebruiken.

De trouwring wordt door veel mensen aan de vierde vinger van de linkerhand gedragen. Dit komt onder andere door de overtuiging van de oude Grieken en Egyptenaren. Volgens de legende reist de geest vanuit het hart direct naar die vinger. In sommige Europese landen dragen mensen de ring aan de rechterhand. In Scandinavië gaan ze qua aantal ringen een stapje verder. Daar dragen sommige vrouwen drie ringen. Namelijk één voor de verloving, het huwelijk en voor de moederschap. Lange tijd droegen mannen in West-Europa geen ring. Pas vanaf de Tweede Wereldoorlog gingen mannen steeds vaker een ring dragen. Reden hiervoor is dat mannen lange tijd van hun vrouwen gescheiden waren en bang waren hen nooit meer terug te zien. Uit romantische overwegingen gingen ze een ring te dragen. Sindsdien is het dragen van een ring voor veel mannen de gewoonste zaak van de wereld.

Soorten trouwringen
Je trouwjurk of trouwkostuum draag je na je bruiloft niet opnieuw. Een trouwring daarentegen nog jaren. Deze moet daarom niet alleen mooi zijn, maar ook comfortabel zijn om te dragen. Er zijn in ieder geval veel verschillende soorten trouwringen. Van titanium, zilver tot een gouden ring. De gouden ring is bij veel paren nog altijd een populaire trouwring. Qua modellen is er naast de klassieke gladde, ronde ring veel mogelijk. Van verschillende parels, diamantjes tot edelstenen. Je kunt je ring ook laten ontwerpen of laten graveren. Qua graveren kun je bijvoorbeeld denken aan de datum van de trouwdag, sterrenbeeld of elkaars namen in de ring. Bij sommige juweliers kun je wanneer je de ringen daar hebt gekocht de graveringen gratis laten maken.

Prijs trouwring
De prijzen van een trouwring lopen enorm uiteen. Logisch ook, want er is ontzettend veel mogelijk. Op eBay vind je ringen van 40 euro, terwijl de echte luxe ringen al snel enkele duizenden tot tienduizenden euro’s kunnen kosten.

Ceremonie
Het kan handig zijn om van te voren te oefenen met de trouwringen. Zo voorkom je eventuele stuntelige taferelen tijdens de huwelijksceremonie. Aan welke hand jullie de ring willen dragen is natuurlijk een persoonlijke keuze. Op de trouwdag zelf kun je de ringen laten bewaren door een ceremoniemeester of een bruidskind. De presentatie van de ring kan op verschillende manieren. Je kan kiezen voor een ringkussentje of ringendoosje. De ringdoosjes zijn er bijvoorbeeld in veel verschillende soorten en maten. Het kan ook op een andere originele manier. Je kan de ringen laten komen aanvliegen door een roofvogel of duif. Misschien wel ietwat risicovol, maar origineel is het wel!