Trouwpak

Trouwpak, naast een mooie bruid hoort een goedgeklede bruidegom. Daarom wordt een trouwkostuum met zorg uitgekozen. Een zwart pak, een bruin pak, een wit pak, een blauw pak of misschien een grijs pak? Er is enorm veel keuze uit trouwkostuums. Het uitkiezen van een pak voor de bruidegom is een lastige maar leuke klus dat veel tijd in beslag kan nemen. Het is dan ook belangrijk dat je op tijd begint met het uitzoeken van een pak. Om alvast inspiratie op te doen kun je naar collecties op het internet kijken of winkels bezoeken. Als het gaat om een pak voor de bruidegom wordt er vaak een onderscheiding gemaakt tussen drie soorten pakken:

Traditie
Hou je van traditie? Het is dan leuk om te kiezen voor een soort van lange zwarte jas die rond is weggesneden met voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag te dragen. Zo’n lange zwarte jas wordt ook wel een jacquet genoemd. Een jacquet draag je met een overhemd die wit is, dubbele manchetten en met blinde knoopsluiting. De das is officieel grijs, zwart of wit en het vest is grijs. De meeste mannen die een jaquet dragen, dragen daarbij grijze handschoenen, een zwarte of grijze hoed en zwarte schoenen. Vaak wordt een jacquet aan het eind van de middag verwisseld. De bruidegom draagt dan een avondkostuum. Vaak is dit dan een smoking.

Houd je niet alleen van traditie maar wil je er ook zo chique mogelijk uitzien? Dan kun je kiezen voor een rokkostuum. Dit pak wordt veel gedragen tijdens bijvoorbeeld gala’s en ook formele feesten. Dit kostuum heeft een zwarte openhangende jas die van voren kort en van achteren lang is. Een tip hierbij is om niet op de lange achterkant te gaan zitten maar hem op zij te slaan. Bij deze jas wordt normaal gesproken een zwarte broek gedragen. Verder kun je hierbij een wit rokhemd, een wit piqué-vest, een witte strik, een hoge hoed dragen, en zwarte gladde schoenen bij.

Feestelijk
De smoking een veel gedragen pak voor tijdens het huwelijksfeest. De traditionele smoking bestaat uit een zwart jasje met sjaal kraag of een eenvoudige colbertkraag. Daaronder een zwarte broek zonder omslag. Verder een speciaal smoking hemd, eventueel van piqué. Ook bij dit pak staan zwarte gladde schoenen het netst. Met de strik en het gilet kun je variëren voor een extra feestelijke uitstraling.

Simpel
Door slechts een aantal accessoires aan een pak toe te voegen kan een mooi maar simpel pak een echt trouwkostuum worden. Bijvoorbeeld het overhemd in een mooie kleur, strikjes of dassen. De bruidegom draagt officieel bij zijn trouwpak een trouwvest maar die keus ligt bij de bruidegom zelf. Maak het niet te druk door te letten op de kleuren en prints op de kleding.

10 tips voor de bruidegom

– Zorg dat je ruim voor de bruiloft op zoek gaat naar een pak in verband met het eventuele aanpassen van de maten.
– Vaak krijgt je partner een stukje stof mee van haar bruidsjurk. Dit is erg handig om mee te nemen als je een pak gaat kopen om te zien wat bij elkaar past. Zo weet je zeker dat het pak en de jurk perfect bij elkaar zullen passen.
– De juiste accessoires zijn de finishing touch van je outfit. Des te belangrijker dus dat je overhemd, das, manchetknopen en schoenen met bijpassende riem passen binnen het gehele plaatje. Het is daarom altijd erg prettig om alles in één winkel te kopen.
– Het is mooier als je schoenen en riem van hetzelfde leer zijn gemaakt of dezelfde kleur hebben. Hetzelfde geldt voor je sokken: draag ze in de kleur van je schoenen of pak.
– Ook voor mannen is het juiste ondergoed belangrijk. Draag een strakke boxershort. Daarmee voorkom je lijnen en oneffenheden onder je pak.
– Als je ruim van te voren een pak hebt gekocht, probeer je gewicht dan in de gaten te houden zodat het op de trouwdag ook nog perfect zit.
– Om te voorkomen dat je pak kreukt, trouwvervoer en bewaar je hem in een kledinghoes. Deze krijg je vaak na aankoop van een pak. Daarmee is je kostuum goed verpakt en beschermd tegen vlekken en beschadigingen.
– Om het kreuken op je trouwdag te voorkomen trek je als je gaat zitten je jasje aan beide revers naar voren zodat de rug van het jasje glad tegen de stoelleuning komt. In de auto kun je het beste je jasje uittrekken.
– Laat het pak na de bruiloft bij een goede, erkende stomerij reinigingen.
– Wat voor pak je ook kiest, zorg er altijd voor dat je, je erg goed en fijn in voelt.