Trouwen op het strand

Veel paren die er voor kiezen om op het strand te trouwen gaan vaak naar het buitenland. In Nederland en België kun je uiteraard ook op het strand trouwen. Denk bijvoorbeeld aan een locatie op het Noordzeestrand.

Locatie
Je mag niet zomaar ergens op een strand gaan trouwen. Ook zomaar ergens in de open lucht trouwen is in Nederland verboden. De locatie moet aan een aantal regels en voorwaarden voldoen. Daarnaast verschillen de regels per gemeente. Bij kustgemeenten zijn deze regels vaak soepeler dan bij een gemeente in het binnenland. Vooraf kun je beter gaan informeren bij de gemeente waar jij van plan bent te gaan trouwen. Zo weet je zeker dat je op een bepaalde locatie mag trouwen. Je kan er ook voor kiezen om het te combineren. Je trouwt op een mooie locatie in het binnenland en de receptie en/of feest kun je dan op het strand vieren.

Trouwdatum
Wanneer je in het buitenland op een tropisch eiland gaat trouwen kun je bijna geheel het jaar trouwen. Je hoeft dan geen rekening houden met het weer of andere gerelateerde omstandigheden. Wanneer je besluit in Nederland op het strand te trouwen kun je hier beter wel rekening mee houden. Bijvoorbeeld wanneer in je in mei op het strand wilt trouwen. In mei is het zeewater nog koud en is het op het strand ’s avonds koud. Zeker wanneer de wind vanuit het westen waait. Dit geldt in mindere mate ook voor de maand juni. De wind is zelf ook een factor om rekening mee te houden. Aan de kust waait het over het algemeen harder dan in het binnenland. Het is aan te raden om later tijdens de zomer te trouwen. In de maand juli of augustus. Ook dan moet je rekening houden met het weer. In juli of augustus kan het in de namiddag en avond hevig onweren. Door het warmere zeewater is het dan (op droge dagen) wel aangenamer. Bij sommige strandpaviljoenen kun je ook tijdens de wintermaanden terecht. Het is overigens aan te bevelen om vooraf een alternatieve locatie te regelen. Stel dat het regent, dan heb je wanneer je een alternatieve locatie hebt geregeld altijd iets achter de hand. Zet deze trouwlocatie eventueel ook op de uitnodiging. Zo weten de gasten vooraf (wanneer regen is voorspeld) dat ze naar deze alternatieve locatie moeten komen. Deze alternatieve locatie kan ook op het strand zelf zijn. Bij veel strandpaviljoen kun je ook binnen het feest vieren.

Kleding
Naast het weer kun je ook denken aan de kleding en het schoeisel. Bij veel bruiloften kleden de mensen zich erg netjes. Wij willen niet zeggen dat je tijdens het trouwen op het strand je niet netjes hoeft te kleden, maar het is wel handig als je rekening houdt met de omstandigheden. Op het strand is het bijvoorbeeld niet erg praktisch om met hakken in het zand te lopen. Je iets informeler kleden mag. Om het voor de gasten makkelijker te maken kun je kiezen voor een thema bruiloft. Op de uitnodiging kun je dan ook aangeven welke kleding de genodigden kunnen dragen.