Trouwen in het buitenland

Trouwen in het buitenland – Steeds meer bruidsparen kiezen er voor om hun huwelijk in het buitenland te voltrekken. Het ene bruidspaar kiest er voor om binnen Europa te trouwen en het andere paar zoekt het verder zoals op een tropisch eiland. Indien je niet naar het buitenland wilt kun je natuurlijk ook in Nederland op het strand trouwen.

Locatie
Uit onderzoek is gebleken dat de Verenigde Staten, Italië en de Nederlandse Antillen de populairste trouwlocaties zijn voor paren die in het buitenland willen trouwen. De volgende (ei)landen zijn ook erg populair:

• Bali • Curaçao
• Malediven • Seychellen
• Maleisië • Hawaï
• Griekenland • Mauritius

Gasten
Een veel gestelde vraag rondom het trouwen in het buitenland is: hoe gaan we het doen met de gasten? Sommige paren kiezen er voor om zonder gasten te gaan trouwen, anderen willen wel met gasten trouwen. Als je met gasten wilt trouwen moet je er voor zorgen dat ze overgevlogen worden naar het land waar de bruiloft plaats gaat vinden. Je kan de tickets voor de gasten betalen. Deze optie geldt niet voor iedereen omdat het nogal prijzig is. Wanneer je niet de zorg draagt voor de tickets kan het zo zijn dat er een aantal gasten zijn die niet bereid zijn om de ticket te betalen. Het is daarom ook raadzaam wanneer je een klein budget hebt een kleine groep mensen uit te nodigen en hun tickets te betalen. Op deze manier weet je zeker wie er op je bruiloft aanwezig zal zijn. Laat de gasten wel weten dat ze de cadeautjes thuis laten want anders moet je met een propvolle volle koffer terug.

Trouwarrangementen
Voordat je naar het buitenland gaat om te trouwen moet je aan veel dingen denken. Je moet rekening houden met bijvoorbeeld het feit dat je in sommige landen een visum nodig hebt. Het aanvragen van een visum kan enkele weken duren. Het handigste is dat je naar een deskundig bureau gaat dat gespecialiseerd is in trouwarrangementen in het buitenland. Er zijn veel verschillende deskundige reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in trouwarrangementen in het buitenland. Het is dus niet moeilijk om er één te vinden. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alles zelf te regelen en niet te kiezen voor zo’n trouwarrangement. Dit doe je door contact op te nemen met de gemeente of de ambassade van het desbetreffende land, of de ambtenaar van de burgerlijke stand waar het huwelijk wordt gehouden. Daar wordt uitgelegd wat je allemaal moet doen en welke documenten je mee moet nemen.

Legalisatie huwelijk
Nu moet het huwelijk nog gelegaliseerd worden en dat wordt gedaan door de autoriteiten van het desbetreffende land en de Nederlandse vertegenwoordiger in het land. Als je door omstandigheden in tijdnood komt en de legalisatie niet kan afronden kan het Ministerie van Buitenlandse Zaken eventueel voor je bemiddelen. Dit kan alleen wanneer een van jullie de Nederlandse Nationaliteit heeft. Het huwelijk wordt pas geregistreerd in Nederland wanneer het huwelijk gelegaliseerd is. Bij terugkeer in Nederland wordt je verplicht het huwelijk door te geven bij het gemeentehuis in jouw woonplaats of gemeente. Het is ook raadzaam om de huwelijksakte in te schrijven bij het Bureau Bijzondere Akten. Dit is overigens niet wettelijk verplicht. Wij raden je aan om een reis- en huwelijksverzekering af te sluiten. Het kan zijn dat er een incident plaatsvindt waardoor het huwelijk niet door kan gaan. Bijvoorbeeld door extreem weer. Dit kan je veel geld kosten wanneer je geen verzekering hebt afgesloten.

Denk er ook aan dat je in een aantal landen buiten Europa ingeënt moet worden. Er zijn diverse tropische ziektes die je kan oplopen zonder inenting. Bijvoorbeeld tetanus, polio, hepatitis A, buiktyfus en gele koorts. Het beste is om eerst informatie in te winnen bij de GGD. Dit moet je zes weken voor de vertrekdatum doen. Je zal ook een geel boekje meekrijgen bij de inenting. In dit boekje staat onder andere vermeldt tot wanneer je ingeënt bent. Zorg er voor dat je dit boekje meeneemt wanneer je op reis gaat.

Het is raadzaam om je te laten informeren over de regels van het trouwen in het desbetreffende land. Een voorbeeld is het kiezen van getuigen. In Curaçao is het verplicht dat er zes getuigen aanwezig zijn. Dit verschilt dus per land. Je moet er voor zorgen dat je in het land waar je gaat trouwen zelf getuigen regelt wanneer je zonder gasten gaat trouwen. Houd ook rekening met het cultuur van het land. Ieder land heeft een andere cultuur en in het ene land is men strenger dan in het andere land. Het kan ook zo zijn dat je een aantal gerechten wilt serveren die in het land niet verkrijgbaar zijn. Daarnaast is het handig om te weten wanneer de feestdagen zijn in het betreffende land. Het is uiteraard niet leuk als jouw bruiloft verhindert wordt door een feestdag van het land waar in je in wilt trouwen.

Voordelen en nadelen
Er zijn verschillende voor- en nadelen aan het trouwen in het buitenland. Je mag zelf uitnodigen wie je wilt, maar je nodigt wanneer je de bruiloft in Nederland zou houden soms toch mensen uit die je anders misschien niet zou hebben uitgenodigd. Wanneer je in het buitenland trouwt heb je hier geen last van. Je kan dit als een ‘smoes’ gebruiken. Bovendien kun je de bruiloft en huwelijksreis combineren. Stel dat je gaat trouwen op een tropische eiland, dan kan je gelijk je huwelijksreis daar houden. Een nadeel van het trouwen in het buitenland is dat je vooraf niet altijd kan weten hoe de locatie er in het echt uit ziet. Op de foto kan deze er beter uitzien. Het strand kan in werkelijkheid minder mooi zijn dan wat er verteld is en de bar kan kleiner zijn dan op de foto. Houd daar rekening mee. Deze probleem heb je vaak niet wanneer je jouw bruiloft in Nederland houdt omdat je alles zelf vooraf kunt bekijken. Een ander nadeel is dat niet alle vrienden, kennissen of familie naar het buitenland kunnen komen voor het bruiloft. Dit door een drukke agenda of door de kosten.