Trouwen in de kerk
Binnen de traditie van het Christelijke geloof is het huwelijk een verbintenis tussen een man en vrouw. Binnen de protestantse kerken wordt het kerkelijk huwelijk beschouwd als iets wat eerder al in het gemeentehuis of stadshuis heeft plaatsgevonden. Een soort van bevestiging dus. Voor katholieke paren wordt het burgerlijk huwelijk gezien als een administratieve handeling. Bij katholieken wordt het daarom ook wel overtrouwen genoemd. In Nederland wordt er een scheiding gemaakt tussen het burgerlijk en kerkelijk huwelijk. In sommige landen is er vaak geen sprake van deze scheiding.
Kosten
Vaak komt het voor dat de pastoor of dominee zijn diensten gratis verleent als bruid en bruidegom lid zijn van zijn gemeente. Het is dan ook traditie dat het bruidspaar na afloop een aandenken aan de pastoor of dominee geeft.
Het hoeft echter niet altijd zo te zijn dat het kosteloos is. De prijzen van kerken verschillen enorm. Het kan zo zijn dat er een bepaald bedrag wordt gevraagd maar het kan ook zo zijn dat er een bedrag per uur wordt gevraagd.
Etiquette van een kerkelijk huwelijk
Er zijn een aantal etiquette die gebruikelijk zijn als je in de kerk gaat trouwen. Dit geldt niet voor alle kerken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende omgangsvormen:
– in de kerk zit de bruid links van de bruidegom
– de gasten van de bruid horen aan de linkerkant plaats te nemen. De gasten van de bruidegom dus aan de rechterkant. Dames zitten links van de heren.
– de bruid haar bruidsboeket wordt gedragen in de rechterhand, wanneer de ceremonie voorbij is wordt deze in de linkerhand gedragen.
– de bruid hoort de kerk binnen te komen aan de linkerkant. Aan de rechterkant loopt de bruidegom of haar vader.
Trouwbijbel
Er is een speciale huwelijksuitgave van de Bijbel. Deze wordt door het kerkgenootschap uitgereikt aan het desbetreffende stel. Voorin deze bijbel staat: “een Bijbeltekst die speciaal is uitgezocht voor het bruidspaar en waar vaak in de preek al aandacht aan is geschonken.”