5 Cyber Security en IoT tips voor onlangs getrouwde stellen

Bloemen, feest en geluk. Dat zijn dingen die naar voren komen bij een huwelijk. Met het hoofd in de wolken gaat het koppel op huwelijksreis, maar wordt daarbij wel gedacht aan de online veiligheid? Zeker wanneer men terugkomt van de huwelijksreis moet er namelijk extra aandacht aan besteedt worden. In dit artikel wijzen we je op een aantal aspecten die je zeker mee moet nemen!

Let op met Smart Home apparatuur

Allereerst is het namelijk enorm belangrijk om op te letten met Smart Home apparatuur. Zowel als je samen gaat wonen óf als je tijdelijk een huis huurt. Wanneer je namelijk Smart Home apparatuur aanschaft, zit hier hoogstwaarschijnlijk nog het wachtwoord van de verkoper op. Dit dien je dan ook zo snel mogelijk te veranderen. Wanneer hackers bijvoorbeeld het typenummer te weten komen, kunnen ze ook achter jouw wachtwoord komen.

Beveilig de router

Wanneer je een nieuwe router aanschaft, kun je deze het beste direct zo goed mogelijk beschermen. Allereerst kun je het wachtwoord veranderen, maar het is ook aan te raden om een VPN te installeren op je router. Dit zorgt er namelijk voor dat al jouw devices zijn beschermd. De data die je namelijk verzendt en ontvangt van het internet, is hierdoor versleuteld. Daardoor is deze niet meer te onderscheppen door hackers.

In veel gevallen bieden providers een VPN gratis proefversie aan. Hiermee kun je in de beginperiode kijken of dit iets voor jou kan betekenen. Daarnaast kun je vervolgens makkelijk het abonnement verlengen.

Wifi in de buurt

Daarnaast dien je op te passen met wifi-netwerken in de buurt, zeker wanneer het gaat om open wifi-netwerken. Wanneer je op reis bent of net in je nieuwe huisje trekt, kan de internetverbinding nog kuren vertonen. Schakel dan niet direct over op het gratis wifi-netwerk van de buren of van de stad bijvoorbeeld. Dit kan namelijk verregaande gevolgen hebben. Ook hackers hebben namelijk de mogelijkheid om eenvoudig in te loggen op dit gratis account. Zij gaan dan als het ware tussen het netwerk en jouw device inzitten, waardoor ze alle persoonlijke data van jouw device voorbij zien komen.

Verschillende wachtwoorden

Om jezelf optimaal te beveiligen, is het hanteren van een aantal verschillende wachtwoorden van cruciaal belang. Raden hackers één van je wachtwoorden, dan hebben ze niet direct toegang tot al jouw account. Dit kun je het beste bewerkstelligen door een wachtwoordenkluis. Hier zijn verschillende apps voor, die al jouw wachtwoorden bewaren door middel van één ‘master wachtwoord’. Nadat je deze hebt ingegeven, heb je toegang tot al jouw wachtwoorden. Daarnaast kun je eenvoudig wachtwoorden genereren, waarbij je gebruik kunt maken van cijfers, tekens en letters.

Aparte accounts

Tot slot zouden we aanraden om nog steeds aparte accounts te creëren wanneer je bijvoorbeeld gebruikmaakt van dezelfde laptop. Op die manier is het moeilijker om deze data te hacken én kun je makkelijker onderscheidt maken tussen de data van je vrouw en jezelf. Dit maakt het ook gemakkelijker om documenten gescheiden te houden. Daarnaast zorgt dit er natuurlijk ook voor dat je elkaars privacy kunt respecteren. Omdat het beveiligd is met een wachtwoord, hebben jij en je man alsnog een mate van privacy om bijvoorbeeld persoonlijke afspraken, foto’s en video’s niet met elkaar te delen. Door middel van gescheiden accounts kun je dit gemakkelijk bewerkstelligen.

Zoals je leest zijn er verschillende maatregelen die je als stel kunt nemen om de veiligheid van jezelf én je partner te waarborgen. We zouden dan ook adviseren om een aantal van deze maatregelen door te voeren, zodat je met een gerust hart op huizenjacht, op huwelijksreis of in jullie nieuwe stulpje kunnen trekken.