Samenwonen, een samenlevingscontract

Jullie hebben besloten om samen te gaan wonen, gefeliciteerd! Het is dan handig om een samenlevingscontract op te stellen. Hier een aantal tips en afspraken die bij zo’n contract komen kijken.

Welke afspraken staan er in een samenlevingscontract?
De volgende afspraken worden o.a. gemaakt in zo’n contract:
– Afspraken over de woning
– Het gebruik van bankrekeningen
– Een verdeling van bezittingen voor eventuele beëindiging van de relatie
– Een verdeling van de kosten voor de huishouding
– De verblijvingsbeding, dat de spullen automatisch naar de partner gaan bij overlijden
– De financiële bijdrage van elkaars levensonderhoud

Hoe stel je zo’n samenlevingscontract op?
Dit doe je samen. Ook is het handig om naar een notaris te gaan, daar kun je de officiële overeenkomst afsluiten. Bovendien weet een notaris heel veel over samenlevingscontracten en kan jullie eventueel nog helpen bij bepaalde zaken of vragen. Wel moet je natuurlijk betalen voor de hulp van zo’n notaris. De kosten verschillen wel enorm per notaris maar een richt prijs is ongeveer tussen de €300,- en de €500,-. Van te voren kun je informeren bij de notaris wat er gevraagd wordt.

Wat zijn de voordelen van zo’n contract?
Het grootste voordeel is dat alles gewoon goed geregeld is. Ook wanneer jullie uit elkaar gaan. Het is duidelijk van wie wat is en dat dat ook zo blijft. Bovendien kunnen er ook duidelijke regels worden gemaakt wat betreft het spaargeld en andere zaken. Het is toch fijn om alles duidelijk te hebben en om alles in zo’n contract te hebben staan. Zo kun je altijd nog terug vallen op dit contract.
Zijn er ook nadelen?

Elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Zo is het bijvoorbeeld een nadeel dat je bij elke grote aankoop die jullie doen het contract weer moet aanpassen om te bepalen van wie deze aankoop is en naar wie de aankoop gaat bij eventuele beëindiging van de relatie. Ook is het zo dat wanneer jullie gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan het contract alweer vervalt. Gaan jullie samenwonen maar weten jullie al dat jullie over een jaar bijvoorbeeld gaan trouwen? Dan is het beter om dit contract niet af te sluiten aangezien het daarna toch weer vervalt.