Opleidingen tot weddingplanner

Een weddingplanner speelt een heel belangrijke rol bij de indeling van een trouwdag. Interesseer jij je helemaal in dit vak en vind denk jij dat je hiervan je beroep wilt maken? Hier een aantal tips wanneer je van plan bent om weddingplanner te worden.

Wat is een weddingplanner?

Het woord weddingplanner komt oorspronkelijk uit Amerika. Daar is dit beroep ook begonnen. In Amerika is erg populair om een weddingplanner in te huren voor een bruiloft. Tevens wordt het door de jaren heen ook in Nederland steeds populairder.

Het woord weddingplanner geeft eigenlijk al een beetje aan om wat voor beroep het gaat, namelijk een bruiloft planner.

Waarom een weddingplanner?

Waarom een weddingsplanner? Een weddingplanner neemt alle taken tot zich rondom een bruiloft. In overleg met het bruidspaar weet een weddingplanner wat hij of zij allemaal moet doen.

Sommige bruidsparen willen niet alle taken uit handen geven omdat ze het zelf ook leuk vinden om bepaalde dingen te organiseren.

Het kan ook zo zijn dat het bruidspaar al die stress niet wil hebben en alle taken uit handen geeft aan een weddingplanner. Dan moet een weddingplanner dus alles tot in de puntjes organiseren voor het bruidspaar en er voor zorgen dat het allemaal goed verloopt op de grote dag, zelfs een perfecte huwelijksspeech helpen voorbereiden.

Opleidingen en cursussen tot weddingplanner

Doordat het beroep weddingplanner steeds populairder wordt in Nederland, groeit het aantal opleidingen en cursussen ook. Hier een aantal opleidingen en cursussen voor weddingplanner:

HBO opleiding hotel en eventmanagement

Deze opleiding kun je volgen op het TIO in Amsterdam.
Met deze opleiding organiseer je evenementen, assisteer je tijdens veel events en je bezoekt een groot aantal evenementen.

De opleiding duurt drie jaar. Hierna kun je als weddingplanner aan de slag in zowel Nederland als in het buitenland. Uiteindelijk zul je de opleiding afsluiten met een stage. Dit is dus een stage waarbij je een bruiloft moet organiseren en op basis daarvan wordt je beoordeeld.

Voor toelatingseisen kun je op de website van het TIO kijken.

Opleiding professioneel weddingplanner in Europa

Met deze opleiding zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een individuele opleiding, een groepsopleiding of een schriftelijke opleiding.

De duur van deze opleidingen verschilt. De meeste duren 5 maanden. Tijdens de opleidingen hou je je puur bezig met het plannen van een bruiloft. Ook bij deze opleiding doe je een stage. Hier ga je dus ook een bruiloft organiseren waarvoor je beoordeeld word.

Voor toelatingseisen kun je op de website kijken van The Weddingplanners Institute. Een belangrijke toelatingseis is dat je minimaal 20 jaar bent. Deze opleiding kun je volgen op The Weddingplanners Institute in Nieuwegein.

Cursus Weddingplanner

Er zijn meerdere cursussen voor weddingplanners. Zo kun je deze volgen via het NTI of via het LOI. Het verschil tussen een opleiding en een cursus is dat de duur er van vaak veel korter is. Bovendien doe je met een cursus via het NTI of het LOI alles thuis.

Wel krijg je begeleiding van docenten via de mail. Via The Weddingplanners Institute zijn er ook verschillende cursussen te volgen tot weddingplanner.

Belangrijke karaktereigenschappen weddingplanner

Om een goede weddingplanner te kunnen zijn, zijn er een aantal belangrijke karaktereigenschappen die je moet hebben. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Je moet flexibel zijn in je doen en laten, maar ook in je werkuren
  • Creatief zijn
  • Een echte must-have is dat je stressbestendig bent
  • Organisatie talent hebben
  • Je moet een goede mensenkennis hebben
  • Je moet je kunnen inleven in een ander
  • Oog voor detail hebben en gevoel voor mode
  • Je moet sociaal zijn

Dit zijn de belangrijkste karaktereigenschappen die je moet hebben. Al deze punten zullen namelijk terug komen in het beroep.