Je achternaam veranderen

Het is vaak zo dat de achternaam van de vrouw veranderd in de achternaam van de man zodra het stel getrouwd is. Tegenwoordig is het echter zo dat je verschillende mogelijkheden hebt.

Je achternaam veranderen, of toch niet?
Of je je naam wilt veranderen is helemaal aan jou. Deze keuze ligt bij jou in je handen. Hier moet je echter wel heel goed over na gaan denken. Sommige mensen vinden het krijgen van de achternaam van de man een bijzonder iets. Je bent echt de vrouw van… en kan de naam van je man mee dragen. Ook krijgen jullie kinderen allemaal dezelfde familienaam. Zo ben je met zijn allen één gezin. Er zijn ook mensen die hier anders over denken.

Je bent ook wel de vrouw van… zonder zijn achternaam. Of je bent ook wel een gezin als je niet allemaal dezelfde achternaam hebt. Het kan ook nog zo zijn dat het voor het bedrijfsleven lastig kan zijn als je je achternaam veranderd. Misschien heb jij wel je eigen bedrijf en speelt jouw achternaam een belangrijke rol bij. Denk er dus goed over na of jij je achternaam wilt veranderen.

De opties
Tegenwoordig zijn er meerdere opties als het gaat om het veranderen van de achternaam. Zo zou je bijvoorbeeld zowel je eigen achternaam als de achternaam van je partner aannemen. Of eerst de achternaam van je partner en daarna je eigen familienaam. Ook kun je natuurlijk beide je eigen achternaam houden zonder ook maar iets te veranderen. Hier een aantal voorbeelden om te laten zien hoe het er dan uit zou komen te zien. De man heet de Vries van zijn achternaam, en de vrouw heet Dekker van haar achternaam.
– De achternaam van je partner in plaats van je eigen familienaam:
Mevrouw de Vries
– Eerst de achternaam van je partner, daarna je eigen familienaam:
Mevrouw de Vries – Dekker
– Eerst je eigen achternaam, dan de familienaam van je partner:
Mevrouw Dekker – de Vries
– Allebei je eigen familienaam houden:
Mevrouw Dekker en meneer de Vries

Je achternaam nog een keer veranderen
Heb jij er in eerste instantie voor gekozen om je eigen achternaam te behouden maar wil je dit later toch nog veranderen? Geen probleem! Dit is nog steeds mogelijk. Wat je dan moet doen is het volgende: ga naar de gemeente waar jij ingeschreven staat en neem je paspoort mee. Geef aan wat je wilt veranderen en het is gebeurd. Je houdt in principe je meisjesnaam, dit blijft ook in de documenten staan. Maar informeel mag je de achternaam van je man nu gebruiken.

Wat moet je allemaal doen als je achternaam veranderd is?
Er zijn een aantal dingen die je moet doen als je achternaam veranderd is. In bepaalde documenten zal natuurlijk jouw originele achternaam staan.

Dus als je achternaam veranderd is denk dan aan het volgende:
– abonnementen
– rijbewijs
– creditcards
– paspoort
– bankrekening
– belasting