Gratis trouwen

Iedereen heeft er wel eens over gehoord. Gratis trouwen. Maar wat houdt dit nou precies in en is het wel echt gratis?

Wet
Wist jij dat gemeenten wettelijk verplicht zijn om een kosteloze huwelijksvoltrekking aan te bieden? Het is zelfs zo dat gemeenten met meer dan 10.000 inwoners twee tijdstippen moeten aanbieden. Het verschilt per gemeenten wanneer er tijdstippen of dagen zijn dat er gratis getrouwd kan worden. De meeste gemeenten kiezen er voor om maandag vroeg te reserveren voor het gratis huwelijk of op dinsdag. Vraag dus even na bij jouw gemeente welke tijdstippen en dagen zij hebben voor het gratis trouwen.

Verwachtingen
Je moet niet al te veel verwachtingen hebben bij het gratis huwelijk. De belangstelling hier voor is echter wel heel groot. Wat wij bedoelen met heb niet teveel verwachtingen is dat je vaak binnen tien minuten weer buiten staat. De huwelijksvoltrekking wordt snel door genomen en dan is het alweer klaar. Ook kan het zo zijn dat jij niet in een prachtige trouwzaal terecht komt maar in een kantoortje. Er zit dus niets extra of speciaals bij.

Wachttijden
Wat ook een nadeel kan zijn, zijn de wachttijden. Sommige bruidsparen moeten ruim een half jaar wachten voor dat zij elkaar het ja-woord kunnen geven. Willen jullie gratis trouwen? Houdt er dan dus goed rekening mee dat je veel geduld zal moeten hebben. Een wachttijd van twee tot vijf maanden is heel normaal. Je staat dus lang op de wachtlijst en het is met ongeveer tien minuten ook weer voorbij. Dit moet je je goed realiseren als je gratis wil trouwen.

Gasten
Bij de meeste gemeenten is het niet toegestaan om bruiloftsgasten mee te nemen bij het gratis trouwen. Wel is het toegestaan om één getuige per persoon mee te nemen. Dit is natuurlijk heel jammer want je wilt natuurlijk al je familie en vrienden er bij hebben als jullie elkaar het ja-woord geven. Wel kun je aan je familie en vrienden vragen of zij buiten bij het gemeentehuis op jullie wachten. Zo zijn ze er toch nog een beetje bij.

Gratis?
Helemaal gratis is dit echter niet. Het wordt gratis trouwen genoemd omdat de kosten veel lager zijn dan bij andere huwelijksvoltrekkingen. Zo moet je bijvoorbeeld een uittreksel uit het bevolkingsregister hebben, hier voor moet je wel betalen.

Is dit wat jullie willen?
Als jullie er over na zitten te denken om gratis te trouwen bedenk dit dan heel goed. Je kan ook overwegen om de formule “goedkoop trouwen” te kiezen. Doe dit goed in overleg en weeg de voor en nadelen met elkaar af. Gratis trouwen heeft namelijk ook zo zijn nadelen. Je staat meestal met tien minuten weer buiten, je familie en vrienden zijn niet aanwezig wanneer jij het ja-woord geeft, de wachttijden kunnen hoog oplopen en vaak wordt het heel simpel gehouden. Je moet dus goed voor jezelf bedenken of dit echt is wat je wil. Of je niet liever wat meer betaald maar dan wel gewoon je familie en vrienden er bij kunt hebben.