De rol van de moeder

Ben jij de moeder van de aanstaande bruid of ga je zelf binnenkort trouwen? Hier een artikel over de rol van de moeder tijdens en voor de bruiloft.

Gastenlijst
Je moeder zou goed kunnen helpen bij het samenstellen van de gastenlijst. Het kan altijd voor komen dat jij een aantal mensen vergeet of dat je van een aantal mensen het adres niet hebt. Een moeder kan hier dan perfect bij helpen. Het is handig om als bruid en bruidegom zijnde eerst een gastenlijst te maken. Het is tenslotte jullie grote dag. Later zou de moeder van de bruid of bruidegom de lijst altijd nog aan kunnen vullen.

Geld zaken
Vroeger kwam het vaak voor dat de ouders van de bruid of bruidegom de bruiloft betaalden. Tegenwoordig is dit veel minder geworden. Bruid en bruidegom zullen zelf moeten gaan sparen om hun droom bruiloft waar te kunnen maken. Wel kan het zo zijn dat je ouders een bepaald bedrag mee willen betalen. Dat is natuurlijk altijd mooi mee genomen maar ga hier niet altijd standaard vanuit. Overleg dit gewoon even met zijn alle. Willen de ouders van de bruid of de bruidegom wel een bedrag bijleggen of een onderdeel betalen bespreek dan ook goed over wel bedrag het gaat. Dan kunnen jullie hier rekening mee houden.

Trouwjurk
Vaak neemt de aanstaande bruid haar moeder mee bij het kopen van een trouwjurk. Niet alle moeders zijn geschikt voor deze taak, bedenk dus goed of je je moeder mee wilt nemen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je moeder wilt verrassen. Gaat jouw moeder wel mee met het uitkiezen van de trouwjurk vraag dan of ze ook mee gaat met het uitkiezen van een trouwpak voor de bruidegom. Dan kan ze goed bekijken of de trouwjurk en het trouwpak bij elkaar passen. Overleg dit natuurlijk wel even met de bruidegom of die het ook goed vind.

’s Ochtends
De moeder is vaak aanwezig bij de bruid op de ochtend voor de bruiloft. Zij kan jou helpen met het aantrekken van je jurk of met het aankleden dan de eventuele bruidsmeisjes. Ook is het handig als je moeder aanwezig is om bijvoorbeeld bepaalde klusjes te doen. De bruid en bruidegom zullen beide veel stress hebben en daarom is het altijd fijn als er iemand in de buurt is die bepaalde klusjes kan overnemen. Denk hierbij aan een ontbijt of lunch maken, bepaalde telefoontjes plegen en ga zo maar door.
Hebben jullie een fotograaf ingehuurd maar komt die pas ’s middags? Vraag dan aan je moeder of zij alvast wat foto’s wilt maken van de ochtend thuis. Het is altijd leuk om achter af terug te zien hoe gestrest iedereen was en hoe je werd opgemaakt.

Op de grote dag
Je moeder zou eventueel gastvrouw kunnen zijn tijdens het feest. Dit hoeft natuurlijk niet. Als je moeder deze rol graag op zich wil nemen is dat mooi mee genomen maar het is niet verplicht. Natuurlijk is het een traditie dat de moeder van de bruid met de bruidegom danst. Verder hangt het er maar net vanaf waar de moeder wil bijspringen en waar niet. Het kan ook zo zijn dat jullie mensen hebben ingehuurd om alle taken op zich te nemen en dan hoeft de moeder niks te doen. Overleg dit gewoon even met elkaar zodat duidelijk is wie wat gaat en wilt doen.