De perfecte huwelijksspeech

Een huwelijksspeech is iets bijzonders. Je wilt iemand bedanken of je wenst iemand het beste toe. Moet jij een huwelijksspeech schrijven en weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij zullen je een aantal tips geven voor het schrijven van een huwelijksspeech.

Tips:
1. Wees niet zenuwachtig voor de huwelijksspeech
2. Gebruik spiekkaartjes als je denkt dat je speech niet helemaal uit je hoeft kunt
3. Probeer niet je hele speech van de kaartjes of het papier af te lezen maar noteer slechts enkele woorden om je geheugen op te frissen
4. Kijk geregeld naar je publiek
5. Hou je huwelijksspeech kort en krachtig
6. Probeer de inhoud van je speech neutraal en vlot te houden. Voorkom grof taalgebruik of sarcasme
7. Let op je taalgebruik
8. Vergeet niet de juiste mensen te bedanken voor al hun harde werk
9. Raak niet in paniek als je een deel van je speech bent vergeten. Op het moment zelf laat je het gewoon over je heen komen en wie weet komt er vanzelf weer wat in je op wat je kunt zeggen

Stappenplan
Hoe moet je nou precies te werk gaan met een huwelijksspeech? Hier een aantal belangrijke punten bij het schrijven van een speech:

– Punt één
Het eerste gedeelte van de speech is belangrijk. Je wilt natuurlijk op een leuke manier de aandacht trekken. Begint jouw speech saai dan ben je gelijk de aandacht van de mensen kwijt. Een goede tip voor de intro is zoek een grappig openingsverhaal. Bijvoorbeeld een grap over de bruid of bruidegom. Houdt er wel rekening mee dat iedereen de grap moet begrijpen. Kies dus niet voor een inside joke. Ook moet je niet te ver gaan met je grap dan kan het voorkomen dat je mensen beledigt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

– Punt twee
Bedank in de speech iedereen die bedankt moet worden. Denk hierbij aan:
– de ouders
– de schoonouders
– eventueel de weddingplanner en/of ceremoniemeester
– familie en vrienden
– het personeel van de locatie
– eventueel de artiesten/muzikanten
– andere mensen die een belangrijke rol speelde bij het huwelijk

– Punt drie
Zet op papier wat je wilt verwerken in je speech. Maak hier een lijstje van. Een speech moet kort maar krachtig zijn. Zodra je teveel punten hebt die je wilt bespreken dan wordt de speech lang en saai. Het moet een vloeiend lopende speech zijn.

– Punt vier
Een huwelijksspeech staat er bekend om dat het eindigt met een bepaalde wens. Deze wens gaat altijd naar de bruid en de bruidegom toe. Er wordt gewenst dat ze veel geluk gaan krijgen samen etc.

Een belangrijk punt bij een wens is dat je oprecht en eerlijk bent. Bedenk dus iets waarvan je echt hoopt dat het uit komt. Ook de wens kun je verwerken met een bepaalde grap. Ook hier moet weer rekening worden gehouden met het feit dat iedereen de grap moet kunnen begrijpen.