De getuigen

Getuigen zijn er op je bruiloft om je huwelijk rechtsgeldig te maken. Wie je kiest als je getuigen ligt helemaal in jouw handen. Hier wat informatie over de getuigen en taken van de getuigen.

Trouwakte
Het kan gebeuren dat de trouwakte verloren gaat. De getuigen kunnen dan bevestigen dat zij getuigen waren bij de huwelijksvoltrekking. Het komt echter niet tot bijna nooit voor dat de trouwakte verloren gaat. Maar stel het zou gebeuren dan zijn de getuigen hier nuttig voor.

Hoeveel getuigen moet je hebben?
Wie je kiest als getuigen mag je helemaal zelf bepalen. Wel is er een eis dat de getuige meerderjarig is. De wet heeft een eis gesteld dat er minimaal 2 getuigen mogen zijn en maximaal 4 getuigen.

Taken van de getuigen?
Nadat het bruidspaar het jawoord aan elkaar hebben gegeven wordt er aan de getuigen gevraagd of zij hun handtekening willen zetten op de trouwakte. Hiermee geven zijn dan toestemming voor het huwelijk. Een trouwakte wordt altijd in tweevoud aangeboden en dus moeten de getuigen twee keer hun handtekening zetten. Ook moeten de getuigen ervoor zorgen dat een getuigenbiljet is ingevuld met hun gegevens. Zo’n biljet kun je vragen bij de gemeente waar het ondertrouw plaats vindt.

Speech
Vaak wordt door de getuigen een speech gehouden. Ben jij getuigen en ben je van plan om een speech te houden? Schrijf deze dan op tijd. Dan heb je nog lang de tijd om de speech voor te bereiden. Wil jij zelf als bruid of bruidegom dat je getuigen een speech doen of iets anders vraag dit dan van te voren aan de getuigen. Misschien willen zij dit zelf wel helemaal niet of hebben ze al een ander idee. Overleg dit dus goed met elkaar.