Bruidsboeket

Het bruidsboeket is een belangrijk accessoire op je trouwdag. Het is logisch dat je daarom met een mooi boeket voor de dag wilt komen. Vroeger en ook tegenwoordig is het voor een deel van de bruidsparen traditie dat de bruidegom het bruidsboeket als geschenk aan de bruid geeft. Vroeger gaf de bruidegom het bruidsboeket standaard aan de bruid wanneer hij haar kwam ophalen bij het ouderlijk huis. Je kunt er als bruidegom voor kiezen om het op deze manier te doen, maar in onze ogen kun je beter overleggen over de keuze van het bruidsboeket met je bruid en andere specialisten.

Welk bruidsboeket kies je
Meestal kiest de bruid een boeket die het best de stijl van de jurk en de bruiloft weerspiegeld. Het is ook belangrijk dat het bruidsboeket bij het figuur van de bruid past. Een groot bruidsboeket staat minder mooi bij een bruid die niet zo groot is. Verder kun je letten op het seizoen, de soort bloemen of de kleur van de bloemen. De keuze voor een bepaalde bloemist is ook niet onbelangrijk. Je kiest bij voorkeur voor een bloemist die veel ervaring heeft met het maken van bruidsboeketten. Bezoek meerdere bloemisten en vraag naar voorbeelden en foto’s. Ter info: de prijs van een bruidsboeket ligt gemiddeld tussen de € 150 en € 300.

Waar staan bloemen voor
Het is soms lastig om te bepalen welke bloemen je kiest voor het bruidsboeket. Misschien wordt de keus makkelijker wanneer je weet wat de betekenis is van een bepaalde bloem.

 

Rode rozen
Ik houd van je. Liefde.
Gele rozen
Vriendschap.
Roze rozen
Jonge liefde. Pril. Voorzichtig.
Oranje rozen
Passie. Liefde.
Amaryllis
Betoverende schoonheid
Anemoon
Verwachting. Eerlijkheid.
Witte lelie
Puur geluk. Zuiverheid.
Vergeet me nietjes
Ware liefde.
Orchideeën
Wat ben je mooi
Stephanotis
Geluk.
Tulpen
Jij bent mijn ware liefde.
Margrieten
Jij maakt me gelukkig.
 Witte rozen
Zuiverheid. Onschuld.
Witte anjer
Vol liefde. Vol geluk.
Lelietjes van Dalen
Wat ben je lief.

Soorten bruidsboeketten
Er bestaan allerlei soorten bruidsboeketten. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet. Te beginnen met het handgebonden boeket. Dit boeket wordt meestal gekozen voor een zomerse of niet al te formeel huwelijk. Bij dit boeket zijn de stelen met lint bijeen gebonden. Hedendaagse bruidsboeketten zijn boeketten die soms maar uit één of twee bloemen bestaan. Een ander boeket is de Biedermeier. De Biedermeier is een veel gebruikte klassieker en van oorsprong Zwitsers boeket. Dit boeket is bolvormig en wordt meestal gemaakt van verschillende soorten bloemen. Een boeket dat eveneens bolvormig is, is het druppelboeket. Dit boeket loopt voor de helft uit in een lichte spitse punt. Het watervalboeket bestaat uit één (bijvoorbeeld orchideeën of lelies) of meerdere langstelige bloemen. De bloemen zijn door middel van draad als een waterval naar beneden gerangschikt.

De halve maan is een vaak klein bruidsboeket dat bestaat uit één soort bloemen of bloesemtak. De waterval is een klassiek en dramatisch boeket. De bloemen (veelal lange bloemen) worden door middel van een draad in een waterval geschikt. Het geheel ziet er uit als een minibloemensleep. Dit boeket bestaat soms uit één soort bloemen en soms uit meerdere. Een composiet is een bruidsboeket dat bestaat uit honderden echte bloemblaadjes die allemaal op draad worden gebonden.

Er bestaan drie bindtechnieken. Handgebonden (losser en natuurlijker, goedkoper en moeilijker houdbaar, ligt moeilijker in de hand omwille van de stelen), draadgebonden (alles wordt op draad gezet, iets prijziger, beter houdbaar, uitgebreide mogelijkheden qua combinaties, gemakkelijk handvat) en de kunststeel (bloemen worden op een bol boven een kunststof handvat geprikt, niet duur omwille van vlugge techniek, goed houdbaar, gemakkelijk in de hand).

Zelf bruidsboeket maken
Je kunt natuurlijk ook altijd zelf een boeket maken. Met een aantal eenvoudige middelen kun je direct creatief aan de slag en je bespaart vaak ook nog eens geld. Je wilt natuurlijk niet met een knullig boeket tevoorschijn komen. Om dat te voorkomen is een goede voorbereiding belangrijk. Kies de juiste bloemen. Hierbij kun je denken aan hoe lang de bloemen goed blijven of welke bloemen er lang zonder water kunnen en welke niet. Waar je ook naar kunt kijken: seizoensbloemen, welke stijl bloemen passen bij jou of bij jou budget. Voor hulp kun je altijd een specialist vragen.

Hoe je bruidsboeket bewaren
Wat te doen met je bruidsboeket na de bruiloft? Je kan je bruidsboeket naar je vrijgezelle vriendinnen gooien, maar je kan je bruidsboeket ook bewaren. Er zijn een aantal mogelijkheden om je boeket te bewaren. Dat kan door middel van drogen, prepareren of het boeket in een harscilinder plaatsen.
scilinder plaatsen.