7 Bruidstaart do’s en don’ts

Op een bruiloft is de bruidstaart het piéce de résistance. Naast het bruidspaar zelf natuurlijk. Bekijk daarom eerst deze bruidstaart do’s en dont’s voordat je een bruidstaart bestelt! Waar het ene bruidspaar een chique taart wil, gaat de ander eerder voor een ludiek ontwerp. En of je nu een chocolade bruidstaart of glutenvrije cupcakes wil, het is altijd handig om van tevoren goed na te denken over verschillende dingen.

bruidstaart

1. Kies pas een taart nadat je alle andere belangrijke beslissingen over de bruiloft gemaakt hebt
Als je naar de afspraak gaat om een bruiloftstaart uit te kiezen, wil je natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. Daarom is het handig al te weten wat de stijl van je bruiloft is, dat het trouwpak en bruidsjurk al zijn uitgezocht en de locatie bekend is. Pas dan weet je welke stijl bruidstaart bij jullie bruiloft past.

2. Boek op tijd een banketbakker voor je bruiloftstaart
De meeste bruidstaartspecialisten worden soms 6 maanden tot wel 1 jaar van tevoren al gereserveerd. Wees er dus op tijd bij en plan een afspraak zodra je de trouwdatum weet.

3. Bedenk van tevoren een budget
Mm, lekker, je proeft een chocoladetaart met een laagje aardbeien en doe er ook nog maar een marsepeinlaag bij en voor je het weet ben je verkocht. Maar meestal geldt hoe meer smaken hoe hoger de prijs. Check dit dus even voordat je je in luilekkerland waant. De prijs van een bruidstaart wordt meestal berekend aan de hand van het aantal personen dat ervan gaat eten. Gemiddeld is dit 7 euro per persoon. Maar let op, de meeste banketbakkers hanteren een minimum aantal personen. Een gemiddeld bedrag is 400 euro voor een bruidstaart. Bekijk wel of de opbouw van de taart op locatie erbij is inbegrepen.

4. Vraag je bruidslocatie naar tips of huisbakkers
Veel bruidslocaties zijn ook gespecialiseerd in het zelf bakken van een bruidstaart of hebben hele goede connecties met banketbakkerijen waar ze al veel mee hebben samengewerkt. Vraag de weddingplanner van die locatie ook naar ideeën of tips. Vaak krijg je op deze manier de beste (en wellicht goedkopere of korting) taart en weet je ook zeker dat de locatie aan alles gedacht heeft. (Zoals opbouw, vorken en bordjes). Zo vertelde beachclubno5 in Zandvoort ons, dat ze elke week een doos met samples van haar bakkerij krijgt, om te serveren tijdens het locatiegesprek. Zo heeft deze beachclub iets lekkers om voor te schotelen bij het gesprek aan het bruidspaar en het bruidspaar kan direct een kleine “tasting” houden tijdens het gesprek.

5. Neem afbeeldingen mee ter inspiratie
Je hoeft van tevoren niet je hele bruidstaartontwerp al in je hoofd te hebben, maar het is wel handig ter inspiratie afbeeldingen mee te nemen van bijvoorbeeld je bruidsjurk of de trouwlocatie. Ook kun je bijvoorbeeld bij Pinterest allerlei mooie voorbeelden van bruidstaarten vinden en check ook de website van de banketbakker zelf.

6. Probeer het niet iedereen naar de zin te maken en kies gewoon je eigen favoriete smaak
Welke smaak je ook kiest, er is altijd wel iemand die deze niet lekker zal vinden. Maar als het goed is bieden jullie de hele dag al lekkere hapjes, dus zal niemand wat te klagen hebben. Dus ga gewoon voor de smaak die jij en je aanstaande het allerlekkerst vinden en vergeet niet in alle drukte ook voor jezelf een lekker stukje af te snijden!

7. Vergeet niet een speciaal tijdstip in te plannen voor het snijden van de taart
Het aansnijden van de bruiloftstaart door het net getrouwde echtpaar is toch een traditioneel feestelijk moment dat je niet wil overslaan. Plan van tevoren op welk gedeelte van de dag je dit wil doen en waar, zodat het ook duidelijk is voor iedereen dat er een ritueel staat te gebeuren en je zeker weet dat het ná de trouwceremonie gebeurt.