Witte bruidsduiven

Witte bruidsduiven zijn een perfecte symboliek van de eenheid van een huwelijk. Duiven zijn namelijk traditionele partners voor het leven. Het loslaten van bruidsduiven staat voor voorspoed, wederzijdse trouw, vrede en geluk. Het kan een leuk onderdeel zijn van de huwelijksceremonie en is in veel landen een traditie. Meestal laten de bruid en de bruidegom beide één duif los. Bij het christelijke geloof is de duif het symbool voor de heilige geest. In het verhaal van de Ark van Noach was het de duif die Noach door middel van een jong olijfblad in de snavel het nieuws bracht dat het water zakte. Vroeger werden duiven veelal gebruikt voor het brengen van nieuws. De zogenaamde postduiven.

Bruidsduiven loslaten
De meeste paren die bruidsduiven op hun bruiloft loslaten kiezen voor twee duiven. Je kan ook voor meerdere kiezen. Het zogenaamde geluksgetal zeven is een populair aantal. De duiven worden door de verhuurder meestal in een speciaal versierde (of witte) mand gebracht. Vaak na afloop van de ceremonie in het gemeentehuis, stadshuis of kerk worden de duiven losgelaten.

Kosten bruidsduif
De kosten van een huwelijksduif zijn afhankelijk van het aantal duiven en de leverancier. Het afleveren van twee duiven kost bij het ene bedrijf ongeveer 50 euro en bij het andere bedrijf bijvoorbeeld 20 euro per duif. Bij een mand (tien duiven) kun je bij verschillende bedrijven korting krijgen. Wanneer je huwelijksduiven op je bruiloft wilt, kies dan voor een diervriendelijk en gekwalificeerd bedrijf, die vliegt met witte postduiven, die geringd en geregistreerd staan bij de Nederlandse Postduiven Organisatie. Deze duiven zijn in staat om hun thuisbasis (waar dan ook vandaan) weer veilig te bereiken.

Vlinders
Vind je duiven niks of geef je liever de voorkeur aan iets anders dan kun je ook kiezen voor vlinders. Je kan als je voor vlinders kiest voor een heel vlinderthema kiezen. Dit kun je teruglaten komen in de bruidstaart, trouwkaart, bruidsboeket of in je haar. Bij Amerikaanse indianen, waar het een traditie is, staat het loslaten van de vlinder voor het doen van een wens. Ook in andere landen zoals Canada, Duitsland, Australië of Nieuw-Zeeland wordt het inmiddels gedaan bij bijzondere momenten zoals een diploma-uitreiking, verjaardag of een bruiloft.