Turkse trouwtradities

Turkse trouwtradities – Per cultuur verschillen de trouwtradities. Zo zijn er ook Turkse trouwtradities.

Verloven
Net zoals in andere culturen vraagt de jongen de hand van het meisje. Vroeger was dit anders. Toen werd het huwelijksaanzoek gedaan door de ouders of familie van de man. Ook is er een special traditie rondom de verlovingsringen. Deze worden namelijk aan elkaar genoopt met een rood lint. Vervolgens wordt dit lint doorgeknipt door een familielid van de bruid. Zodra dit lint is doorgeknipt is de verloving officieel.

De Imam en de wet
In Nederland is het een verplichting om voor de wet te trouwen, maar daar naast kun je er ook nog voor kiezen om voor de kerk te trouwen. Dit is echter niet verplicht, hier is het bruidspaar vrij in. In Turkije gaat dit anders. Daar is het verplicht om zowel voor de wet als voor de Imam te trouwen. Doet het bruidspaar dit niet, dan is het huwelijk niet rechtsgeldig. Trouwen voor de Imam kun je vergelijken met trouwen voor de kerk. Het enige verschil hier tussen is dat de Imam bij jou thuis komt.

Drie dagen feest
Een Turkse bruiloft duurt meestal drie dagen. En daarbij wordt er ook een bepaalde volgorde aangehouden, namelijk het volgende:

– Bezichtigen van de bruidskist:
Zo’n bruidskist staat meestal bij de bruid thuis en zit vol met zelfgemaakte spulletjes. Denk hierbij aan handdoeken, kleedjes etc. Als alle gasten het bruidskistje hebben bekeken wordt het weggegeven aan de familie van de bruidegom.

– Henna feest:
Een henna feest kun je vergelijken met een vrijgezellenfeest. Dit wordt gewoon bij de bruid thuis gehouden en het is echt een prachtige traditie. De handen worden prachtig beschilderd. Deze henna staat voor geluk en bescherming en wordt aangebracht door de moeder, zussen, tantes en nichtjes van de bruid.

– De bruiloft:
De naam zegt het al. Dit is de dag waar op de bruid en de bruidegom voor de wet trouwen. Wat erg belangrijk is in de Turkse cultuur is dat de aanstaande bruid nog maagd is. De vader van de bruid bindt een rood lint om de middel van de bruid, dit staat als teken van de maagdelijkheid.