Geschiedenis van de bruidsjurk

Geschiedenis van de bruidsjurk. Een bruidsjurk is iets dat standaard hoort bij een bruiloft. Maar waarom eigenlijk? Wat voor geschiedenis zit er achter de trouwjurk?

In het begin van de 19e eeuw was de Empire mode in. Dit waren rechte chemische jurkjes die geïnspireerd waren op de Griekse oudheid. De modekleur is altijd al wit geweest. Dit kwam doordat mensen dachten dat men in de Griekse oudheid ook altijd in het wit was gekleed. Later pas kwamen ze er achter dat die beelden waren beschilderd met bonte kleuren. Het was helemaal in, in die tijd, om een bruidsgewaad te dragen van de meest kostbare stof die het stel zich kon veroorloven.

Mensen vonden het het waard om zoveel geld uit te geven aan een bruidsjurk omdat in die tijd de jurk niet alleen voor de huwelijksdag werd gebruikt. Bij alle officiële gelegenheden werd de bruidsjurk weer aangetrokken.

Hippie
In de jaren 60 kwam de grote omslag in de kleur van de trouwjurk. De kleur veranderde namelijk van roomwit naar spierwit, als de bruid in het wit trouwde. Dit was de tijd van de flowerpower en van The Beatles. De hippietijd stond bekend om zijn kleuren. Drukke, felle en vooral veel verschillende kleuren. Dit werd ook verwerkt in de jurken. Daarbij droegen ze dan een flaphoed. Deze look was erg geliefd in die tijd.

Droomjurk
In 1854 trouwde Sissi met de keizer van Oostenrijk: Franz Joseph I. Zij trouwde in een jurk van witte zijde met een lange kanten sluier. Sindsdien is zij een voorbeeld geworden voor veel latere bruiden. Veel vrouwen probeerden zich een jurk te veroorloven die op die van Sissi leek.

De sluier
Rond de 19e eeuw kwam de sluier. Hiervoor werden altijd andere haarversieringen gebruikt. De sluier staat voor onschuld en maagdelijkheid. Ook werd er een kroon gedragen onder de sluier. Deze was meestal versierd met linten, bloemen en parels. Dit stond voor de vruchtbaarheid van de bruid. Niet veel later werd er gebruik gemaakt van een oranjebloesem. Dit zijn wasbloemetjes die sinaasappel bloesem moeten voorstellen. Een sinaasappelboom bloeit en draagt vrucht tegelijk. Dat is wat ze hiermee ook wilde uitstralen.