De tafelindeling en de tafelschikking

Als we het hebben over de tafelindeling komen er een aantal dingen bij kijken. Namelijk het volgende:

Wat voor tafel?
De tafelindeling hangt natuurlijk af van het soort tafel dat jullie hebben. Kiezen jullie een ronde, een lange of vierkante tafel? Er zijn veel mogelijkheden wat betreft maten en soorten tafels. Belangrijk is dat je kijkt wat het mooiste staat en wat het beste kan. Hier bij moet je rekening houden met de locatie. Past de tafel die jullie willen wel op de locatie? Zulk soort dingen zijn belangrijk om over na te denken en uit te zoeken.

Hebben jullie een thema?
Gaan jullie een thema gebruiken op de bruiloft? Dan kun je dit enorm leuk verwerken in de tafelindeling. Bijvoorbeeld door middel van decoraties. Hebben jullie een kleurenthema zoals bijvoorbeeld blauw dan kun je blauwe bloemen op de tafel zetten. En blauwe servetten gebruiken, een blauw tafelkleed en ga zo maar door. Dit geeft een enorm leuk effect!

Tafelindeling en tafelschikking
Je hebt tafelindeling en tafelschikking. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Tafelschikking is het plaatsen van de gasten aan de tafels. Wie zit waar en wie zit naast wie. Dit is een taak die jullie zelf moeten doen en kunnen indelen naar jullie wensen. Tafelindeling zijn de soorten tafels en waar de tafels komen te staan. Dit wordt meestal gedaan door de locatie maar jullie kunnen wel jullie ideeën en wensen doorgeven.

Hoe moeten de tafels staan?
Volgens de officiële etiquette zouden de tafels 1,6 meter van elkaar af moeten staan. Natuurlijk is het wel zo dat dit maar etiquette zijn. Jullie kunnen ook zelf bedenken waar je bepaalde tafels wilt hebben en hoeveel afstand er tussen moet zitten. Bij een afstand van 1,6 meter is het gemakkelijk om tussen de tafels door te lopen, er is genoeg ruimte.

Hoe moet het bestek liggen?
Een belangrijk onderdeel dat bijna altijd naar de etiquette wordt gedaan. Zo is het bijvoorbeeld standaard dat de vork(en) links van het bord liggen en de lepel(s) en mes(sen) rechts van het bord.

Hoe moet het tafelkleed liggen?
Volgens de etiquette hoort het tafelkleed 30 centimeter over de rand heen te vallen. Echter is het ook hier zo dat het maar net is hoe jullie het willen hebben.

Waar moeten de glazen staan?
De glazen staan altijd aan de rechterkant van het bord, vlak boven het bestek. Vaak worden er twee glazen neer gezet, een waterglas en een wijnglas. Wel hangt het er natuurlijk vanaf wat er geschonken wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *